10 tips för att skriva romantiska romaner som säljer

14 März 2018 0 Von admin

10 tips för att skriva bästsäljande romaner

Funderar du på att skriva romaner?

Författare som Danielle Steel, EL James, Nicholas Sparks och Lindsey Locke dominerar marknaden med sina berättelser om kärlek och lust. Deras försäljning uppgår till över 1 miljard dollar, vilket gör den till en av de största litterära industrier i världen.

Om du skriver skönlitteratur är din grej kan det vara rätt steg för dig att gå in i denna bransch. Att skriva bra historier är dock en sak och att skriva romantiska romaner som säljer är en annan.

Du behöver veta mer än den grundläggande skrivvinkeln, annars kommer din roman att samla damm i baksidan av en bokhandel.

Vill du komma igång? Här är 10 strategier att tänka på när du skriver romantiska romaner:

Att skriva romantiska romaner innebär läsning

Detta är det mest uppenbara rådet, men det är inte många författare som följer. Till skillnad från andra genrer följer romantik och erotik en fluktuerande formel. Du måste förstå vad som säljer idag och hur de bästsäljande författarna drar nytta av vad dagens läsare gillar.

Ett bra sätt att göra detta är att få en lista över de 20 mest sålda romantiska romanerna. En snabb sökning på Amazon ger dig en bra genomgång av böcker att läsa. Dessa böcker fokuserar på vad som är trendigt och vad som är marknadsförbart, så ta dig tid att läsa dessa.

Du kommer inte bara att få en bra uppfattning om vad du går emot, utan du kommer också att få en intuitiv förståelse för vad som säljer idag.

Titta på siffrorna

Klar att läsa? Nu är det dags att titta på de större siffrorna. Det är här tung forskning spelar in när man skriver romantiska romaner.

Först måste du ta de 20 mest sålda böckerna. Det är din första lista och den du kommer att gå tillbaka till när du behöver läsa.

Nästa steg är att titta på författarna från den listan. Titta på de bästa författarna och se hur deras andra böcker presterar. Kontrollera vilken av dessa författare som överensstämmer med deras försäljning.

Identifierade du en författare som har några bästsäljare och positiva recensioner? Kontrollera vilken genre de skriver i. Det finns massor av undergenrer och du måste kontrollera vilka som är trendiga just nu.

Du kan också titta på den genre du väljer och sedan titta på de mest sålda böckerna inom det området. Läs dessa böcker och se om din skrivstil kan passa in i de teman och koncept som läsare tycker om och köper.

Förstå formeln

Ja, det finns en formel för att skriva romantiska romaner, särskilt sådana som påverkar marknaden.

Några av de vanliga elementen du hittar i en bästsäljande formel inkluderar:

  • Ofullkomliga karaktärer
  • Sex är inte 90% av boken
  • Lyckligtvis någonsin efter slut
  • En stark konflikt som hindrar romantiken

Vi kommer att ta itu med var och en av dessa element en efter en. Förstå först att varje bästsäljande romansroman involverar denna formel på ett eller annat sätt. Det finns alltid en vridning men dessa författare förlitar sig på vad som fungerar och vad som övertygar läsarna.

En övertygande aspekt är en realistisk karaktär.

Inga Mary Sue -karaktärer

De värsta romantiska hjältarna och hjältinnorna är de som verkar för perfekta att tro på. Om din huvudperson inte har några brister, är det för svårt för läsarna att projicera sig för dem. De kan inte ansluta till perfekta karaktärer.

Dina läsare har brister. Alla har brister. Gör det alltid till en vana att ge dina huvudpersoner några brister så att publiken kan identifiera sig med dem och se dem som riktiga människor.

Tänk på romantiska böcker som inte är alltför väl mottagna men säljer miljoner ändå. Böcker som “50 nyanser av grått” är populära inte på grund av skrivstilen utan för att karaktärerna känns verkliga. De har problem och en del av romantiken är att dessa människor försöker knyta ett förhållande trots sina undergångar.

Det är övertygande. Det säljer.

Sex är naturligt, fortsätt så

Att skriva romantiska romaner som säljer innebär att skriva sex. Det finns ingen väg runt det.

Försök dock att hålla dina sexscener naturliga. Även i böcker som behandlar ämnen som BDSM måste dyka in i de känslor och djupare karaktärsrelationer som gör sådana fetischer spännande.

Kom inte heller på tortyrmedel. Håll den jordad.

Om du hanterar en BDSM -historia, gå till webbplatser som Sexig kattunge och se vilken typ av leksaker folk älskar att leka med. Om du skriver en övernaturlig kärlekshistoria, lägg till i de mörka och magiska elementen men se till att historien fortfarande fokuserar på karaktärernas relation.

Det betyder att du saktar ner lite och skriver dina sexscener på det sätt de skulle spela i verkliga livet. Försköna inte saker till extravaganta ändar för då matar du läsare med bilder som de inte kan ansluta till.

Varje karaktär räknas

Glöm inte att lägga till andra tecken!

Varje mindre karaktär du lägger till i historien gör deras värld lite större och mer trovärdig. Du vill se till att historien inte utvecklas i en bubbla och du kommer att uppnå detta genom att ge andra karaktärer din huvudduo kan interagera med.

Håll handlingen igång

Romantik behöver inte exploderande bilar och kulor som flyger men den behöver hålla igång handlingen. Tillbringa inte för mycket tid med inre monologer i karaktärernas huvuden. De är viktiga men de bör inte sammanfatta huvuddelen av din romantiska roman.

Även enkla åtgärder håller flödet igång. Låt karaktärerna emotera, kasta saker, dricka kaffe och gå runt när de pratar. Visa dem leva sina liv när de tar sig an ämnena romantik och arbete.

Ju mer du håller karaktärerna i rörelse, desto mer realistiska blir de. Detta hjälper läsarna att få kontakt med dem.

Vem tillbringar trots allt en hel dag i sängen och tänker på sin egen monolog?

Känn din publik

En vanlig missuppfattning är att läsarbasen är alla kvinnor i slutet av 50-talet, hemmafruar som inte har något att göra.

Det är förvånande hur annorlunda landskapet är idag. Nyligen genomförda undersökningar visar att kvinnor utgör en majoritet av publiken, men män läser också romaner. Kvinnor gör upp 84% av läsarbasen medan män tar upp resterande 16%.

Undersökningar visar också att medan kvinnor i 30 -årsåldern älskar att läsa romantik finns det också en stor grupp läsare mellan 18 och 24 år. Förstå vem du skriver för innan du sätter dig ner och börjar jobba!

Konflikt är namnet på spelet

Varför älskar människor en bra romantisk roman? Svaret ligger i konflikten inom.

Här är ett bra exempel: tjejen älskar en kille men killen kan inte återge hans kärlek till henne på grund av att hans familj och arbete kommer i vägen. Det finns också en andra komplikation eftersom flickan är från en sida av staden som hans familj anser vara “ovärdig” av sin status.

Nu måste karaktärerna arbeta kring dessa hinder. De måste kämpa. Ju mer de kämpar, desto mer tillfredsställande blir deras seger.

Lyckliga i alla sina dagar

En majoritet av romantiska romaner har ett HEA -slut, som står för “Happily Ever After”. Detta är den typ av slut där de två huvudpersonerna löser sina konflikter, gifter sig och håller ihop. De säkrade sin framtid.

Trots detta behöver du inte alltid följa den formeln. Det är ett publiceringstips för författare som vill bryta sig in i branschen men du kan revolutionera och förändra saker.

Det finns en annan typ av slut som kallas HFN, som står för “Happy For Now”. De är tillsammans men deras framtid är inte stabil. De kan fortfarande bryta ihop och saker och ting hänger kvar.

Börja skriva romantiska romaner idag!

Med dessa tips får du en bättre förståelse för marknaden. Allt detta är avgörande för att skriva romantiska romaner som människor köper och läser.

Letar du efter andra häftiga tips och tricks? Du kan läsa mer genom att besöka våra bloggar. Om du vill sälja din bok på egen hand, till exempel, fick vi dig täckt med denna virala marknadsföringsguide!