Hur man marknadsför en självpublicerad bok: 8 proffstips

3 Juli 2018 0 Von admin

Hur man marknadsför en självpublicerad bok: 8 proffstips

Så äntligen har du avslutat ditt mästerverk!

Att skriva en bok är en stor grej. Du hällde mycket timmar, hårt arbete och kanske till och med några tårar i att skriva din bok.

Nu vill du dela ditt mästerverk med världen. Du lärde dig allt om självpublicering och har lagt ut din bok.

… Bara för att ta reda på att inte alla är lika glada över din bok som du är.

Men det kanske inte är så att de inte är upphetsade, utan att de inte känner till din bok. Kolla in dessa tips om hur du marknadsför en självutgivna bok. Gör din marknadsföring rätt och du kommer att se att försäljningen stiger.

1. Identifiera din publik

Det första du behöver ha klart för dig är vem din publik är. All din marknadsföring behöver vara inriktad på rätt personer, annars blir det förgäves.

Tittar många på din bok, men det är få som köper den? Kanske vädjar du till fel publik.

Om din bok handlar om fisketekniker vill du inte marknadsföra för fotbollsmammor. Kanske skulle några av dessa mammor vara intresserade av din bok, men troligen inte särskilt många. Men om du marknadsför till friluftsentusiaster har du förmodligen mycket mer framgång.

2. Designa försiktigt ditt omslag

Det gamla ordspråket säger “Döm inte en bok efter omslaget”. Men det är precis vad alla gör.

När potentiella köpare bläddrar igenom listor över böcker, är chansen stor att omslaget är det som kommer att fånga deras ögon … eller inte. Om de gillar det de ser kan de stanna för att titta närmare och läsa beskrivningen.

Planera försiktigt ditt omslag. Varje element, ända till de färger du väljer, kommer att påverka om omslaget fångar ögon eller inte.

Tänk på din publik här också. För den fiskeboken kanske du vill använda utomhusfärger som blått, grönt och brunt. Och se till att hålla dina teckensnitt nonsens och rena.

Å andra sidan skulle höga färger och roliga, söta teckensnitt fungera för en barnbok. Allt handlar om kontext och den publik du försöker vädja till.

3. Skriv en bra beskrivning

Efter bilden är beskrivningen det näst viktigaste inslaget i din marknadsföring. Bilden kommer att fungera för att fånga läsarens uppmärksamhet. Beskrivningen kommer att hålla den och möjligen leda till en försäljning.

Beskrivningen ska vara kort, koncis och tydligt förklara vad din bok handlar om. Folk har kort uppmärksamhet på 5 sekunder nuförtiden och kommer inte att försöka läsa din beskrivning om det tar dem mycket längre tid än att läsa den. Om inte förstås beskrivningen är fängslande och fångar deras uppmärksamhet väl.

4. Lär dig att använda Amazon

När du väl får dina material att se ut som du vill att det är, är det dags att börja en seriös marknadsföringstaktik. Det största att komma ihåg när du marknadsför din egenutgivna bok är att Amazon är din vän. Det finns massor av taktik och resurser som Amazon ensam tillhandahåller för att hjälpa dig att framgångsrikt marknadsföra din bok.

Du vill att din bok ska visas i söklistor när folk söker efter nyckelord relaterade till din bok. Publicera både i pocket- och Kindle-e-sektionen och dra full nytta av de kategorier och nyckelord du kan välja för varje.

Om du inte har något emot att vara exklusiv hos Amazon kan du ta det ett steg längre med KDP Välj program. Var noga med att dra nytta av de kostnadsfria kampanjdagarna, nedräkningsavtalen och betala för några Amazon -annonser om du kan.

5. Dela ut freebies

Att dela ut din bok gratis kan verka kontraintuitivt till en början. Men det är faktiskt en riktigt bra marknadsföringstaktik.

På Amazon spelar ingen roll om någon betalar något för din bok. Allt som spelar roll är att de laddade ner din bok. Så, erbjuda det gratis och skrika det från hustaken. Du kommer troligen att få massor av nedladdningar. Du kan också erbjuda gratis första kapitlen eller den första boken i en serie gratis för att väcka intresse.

När du har fått nog kommer din bok att visas i “också köpta” förslagsrutor på Amazon. Nu när människor tittar på en bok som liknar din, kommer din bok att dyka upp framför någon som förmodligen kommer att vara intresserad av den.

6. Få recensioner

Den andra fördelen med att få massor av nedladdningar är att få recensioner, som är superviktiga. Var säker på att när du marknadsför din gratis nedladdning föreslår du att läsarna lämnar en recension. Naturligtvis måste du be om ärliga åsikter, men om din bok är fantastisk bör det inte vara ett problem.

Att ha många bra recensioner hjälper andra läsare att se att människor har läst och tyckt om din bok. Detta uppmuntrar nya köpare att ta steget eftersom de ser att andra människor har haft det.

Det hjälper också att få din bok högre i sökrankningarna. Detta är idealiskt eftersom fler människor kommer att hitta det.

7. Skriv en blogg

Sluta inte med att bara skriva din bok! Var noga med att skapa en författares webbplats och skriva en blogg.

Utanför Amazon är detta ett av de mest effektiva marknadsföringsverktygen du har till ditt förfogande. Att komma till den första sidan av Google i din nisch kommer att ge dig mycket organisk trafik.

Men du måste veta hur man skriver engagerande innehåll som människor faktiskt vill läsa. Skriv inte bara reklambloggar om din bok. Leta efter något värdefullt för din publik och skriv om det istället.

Vet du inte hur du ska få igång din blogg? Kolla in resurserna från Marknadsföring av Kevin för att starta.

8. Kom på sociala medier

Naturligtvis är sociala medier ett bra sätt att sprida nyheterna vida. De flesta författare använder åtminstone Facebook, Twitter och Goodreads för att marknadsföra sina böcker.

Människor har en mycket kort uppmärksamhet på sociala medier. Därför är det svårare att engagera människor med sociala medier än en blogg. Använd den för att skapa intresse och skicka människor till din blogg där du kan koppla dem med ditt fantastiska innehåll.

Nu vet du hur man marknadsför en självpublicerad bok

Där har du det. Detta är grunderna för att lära sig hur man marknadsför en självutgivna bok. Det är inte svårt, men det tar lite arbete. Du lägger mycket arbete på att skriva ditt mästerverk, det tar bara lite mer för att få det framför rätt personer.

Letar du efter fler bra tips om skrivprocessen? Kolla in vår blogg!