Hur man skriver den perfekta listan (om vad som helst!)

14 März 2019 0 Von admin

Hur man skriver den perfekta listan (om vad som helst!)

Folk gillar artiklar eftersom de gillar att dela in saker i kategorier och ser skillnader mellan dessa kategorier.

Du kan hitta alla typer av artiklar på Internet, allt från olika typer av ämnen.

Buzzfeed uppfann artikeln och saker var aldrig desamma igen. När det gäller blogginnehåll är den här artikeltypen högst. Så här skriver du en.

Vad är en Listicle?

Innan du börjar skriva en listikel bör du förmodligen veta vad det är.

Buzzfeed är webbplatsen som gjorde artikeln populär, och egentligen är det bara en artikel som gör en lista över vad som helst. Det kan handla om alla slags olika ämnen och kan vara en lista över valfritt antal punkter.

Mycket tid finns det också media i inlägget, som foton, videor och GIF -filer.

För att se ett exempel på en välskriven lista, klicka här för att lära dig mer.

Det finns inget rätt eller fel sätt att skriva en artikel, men det finns olika saker att tänka på för att hjälpa dig att få fler att läsa dina artiklar.

Antal varje artikel

Listiklar är normalt ett antal olika objekt, och det är viktigt att du anger ett nummer till varje huvudrubrik. Detta kommer att hjälpa till att bryta upp din artikel och låta människor skanna din artikel snabbt snarare än att behöva läsa stora textblock.

De numrerade sektionerna är bra sätt att sammanfatta och kategorisera informationen. Ditt mål är att göra informationen lättsmält för läsaren. Du vill att din artikel ska se organiserad ut.

Du bör också bestämma hur många nummer du vill ha.

Du bör välja ett nummer som gör att du kan skriva om projektet utan att behöva utelämna information eller skriva ludd- och fyllnadsinnehåll. Detta kommer att vara annorlunda baserat på varje ämne som du skriver om.

Och för det mesta spelar det ingen roll vilket nummer du väljer.

Många artiklar har mindre antal för att göra det lättare för sin publik att läsa. Men det är inte att säga att stora nummerlistor inte fungerar lika bra.

Som en tumregel är 3, 4, 5, 7 och 10 vanliga nummer för artiklar.

Baserat på olika undersökningar ser det dock ut udda numrerade inlägg göra det bättre än till och med numrerade. Det kan vara något du vill tänka på när du väljer ett nummer.

Expandera för varje objekt på listan

När du har gjort varje numrerad punkt bör du också gå in på en liten förklaring precis under den. Det här är platsen där du kan utöka din poäng.

De flesta människor kommer förmodligen att skanna din artikulär, och om de ser en punkt som ser intressant eller viktig ut, fortsätter de att läsa informationen under den.

På grund av detta bör du göra din lista så intressant och iögonfallande som möjligt.

Gör din artikel minst 1000 ord

Ordräkningen varierar också för olika ämnen, men du kanske vill skriva minst 1000 ord. Detta ger dig tillräckligt med utrymme för att utöka din lista. Viss forskning har visat att nu är längre innehåll mer delat än kortare.

Hur lång en artikel behöver vara beror på ämnet och publiken, men vissa artiklar kan till och med vara upp till 10 000 ord om du är redo för en utmaning.

Gör din artikel lätt att skanna

Som vi sa tidigare kommer de flesta att läsa din artikel och bara titta på höjdpunkterna. De kommer inte att fördjupa sig i informationen om det inte är något som faktiskt fångar deras intresse.

Folk har kort uppmärksamhet, och på Internet är det många saker som tävlar om den uppmärksamheten.

Om någon öppnar en artikel och bara ser jätteblock med texter kommer de flesta nog att bestämma sig för att inte läsa det.

Men om du har samma innehåll uppdelat med rubriker, bilder, videor, GIF -filer och listor, kan du övertyga människor att stanna kvar och höra vad du har att säga. Du kan också försöka bryta upp dina stycken så att det inte är mer än två till tre meningar i ditt stycke.

Om du vill uppmärksamma ett visst stycke text använder du kursiv stil, fetstil och understrykning. Detta kan också hjälpa till med rubrikerna för att markera viktig, extra information.

För att hjälpa din läsare och få artikeln att verka mindre skrämmande kan du också använda punktpunkter och listor. Detta kommer att lägga till mer vitt utrymme på din sida så att innehållet verkar mer smältbart.

Tänk på en fängslande titel

För att få människor att klicka på din hemsida måste du tänka på en catchy eller smart titel. Du vill också se till att du väcker människors intresse och samtidigt ge dem lite förhandsgranskningsinformation om vad de ska läsa.

Försök dock undvika clickbait. Clickbait är i grunden en titel som lovar något till läsare som verkligen inte är möjligt. Det är i princip bara att försöka få dig att klicka på deras länk.

Användare blir alltmer irriterade över clickbait, och du vill inte tappa din läsare genom att vilseleda dem.

Förutom att undvika klickbete vill du också hålla det kort och sött. Återigen, eftersom vår uppmärksamhet är kort, måste du hitta ett sätt att fånga någons uppmärksamhet även med en kort titel.

Om din titel är för lång och beskriver för mycket kanske vissa inte ens läser den färdigt. Eller så kan de känna att de har tillräckligt med information om var de inte behöver läsa ditt inlägg.

Innan du lägger upp din artikel på webben är det viktigt att du ser till att det nummer du anger i din titel också stämmer överens med antalet artiklar du har i din artikel. Läsarna kommer att tro att du är lat och läste inte ditt arbete om de får ett sådant misstag.

Lägg till media

Som vi har pratat om är media också till hjälp i en lista. Om du bläddrar igenom Facebook nu består de flesta inlägg av foton eller videor eftersom det är det som fångar människors uppmärksamhet.

Vilken typ av media du inkluderar beror på ditt ämne, ton och publik. Men du kan använda GIF, videor, bilder och till och med ljudfiler. Se till att media du väljer är relaterad till det du pratar om så att det inte ser ut som om du lägger till media för skojs skull.

Du kan hitta rätt media för dig på Google, men se till att du får använda alla medier du hittar.

Skriv en bra slutsats

Slutsatsen är det sista som läsaren kommer att läsa, och därför kan det vara det de kommer ihåg mest.

På grund av detta vill du se till att din slutsats är stark.

De flesta slutsatser är bara en sammanfattning av vad som angavs i slutsatsen, men det kan verka tråkigt och överflödigt.

Istället finns det olika sätt att krydda ditt slut.

  • Ge unika exempel på det du pratade om
  • Uppmana till handling (köp en produkt, läs en blogg, boka tid etc.)
  • Kom med olika förslag
  • Infoga din åsikt
  • Koppla ihop ditt argument genom att lägga till fler exempel

Slutsatser kan ibland vara den svåraste delen av en artikel att skriva, men de är också en av de viktigaste.

Stå ut

Det finns så många artiklar tillgängliga online, och Google kan visa dig så många exempel på dem.

På grund av detta måste du ta reda på hur du får din att sticka ut.

Om du vill skriva om 9 restips kan ditt inlägg gå vilse bland alla andra restips. Istället måste du tänka på hur du kan ge det ditt eget unika snurr.

Brainstorma och reflektera, och fundera på hur du kan göra det. Du kan försöka göra det mer specifikt. Ju mindre nischen är, desto mindre är chansen att det kommer att finnas en listikel precis som din där ute.

Istället för att bara prata om resetips, prata om att resa till ett visst land. Eller att resa som kvinna själv. Eller 9 livsmedel att äta i ett visst land.

Fortsätt att begränsa det, så kommer du att kunna skriva en artikel som är enbart unik för dig.

Skriv den perfekta listan idag

Att skriva den perfekta listikeln kommer inte att vara lätt, och det kan ta lite tid och inlärning. Det kan vara en process, men när du väl har koll på det blir det lättare.

Med dessa tips kan du hoppa direkt på trenden med dessa typer av blogginlägg.

Nu när du har dina tips om hur du skriver en bra lista, här är 10 enkla tips om hur du kan göra ditt skrivande ännu bättre.